Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Tipy pro zimní zahradu svépomocí

Chcete rozšířit obytný prostor domu? Vybudujte si zimní zahradu. Prosluněná zimní zahrada vám umožní být blízko přírodě celoročně nehledě na počasí za okny. Je to navíc příjemné místo pro pořádání oslav a usazování návštěv. Důležitým rozhodnutím není jen výběr rostlin nebo nábytku, ale hlavně orientace zimní zahrady a zvolení vhodných materiálů. Zjistěte, jak na to.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková18. 4. 2024 | Doba čtení: 7 minut

Chcete rozšířit obytný prostor domu? Vybudujte si zimní zahradu. Prosluněná zimní zahrada vám umožní být blízko přírodě celoročně nehledě na počasí za okny. Je to navíc příjemné místo pro pořádání oslav a usazování návštěv. Důležitým rozhodnutím není jen výběr rostlin nebo nábytku, ale hlavně orientace zimní zahrady a zvolení vhodných materiálů. Zjistěte, jak na to.

Na jakou světovou stranu zimní zahradu umístit?

Umístění zimní zahrady hraje klíčovou roli v tom, jak efektivně ji budete moci využívat. Správně zvolené místo nejen zvýší pohodlí při jejím užívání, ale také zajistí lepší využití přirozeného světla a tepelných vlastností. Tím pádem můžete ušetřit na nákladech za vytápění v zimě a ochlazení v létě.

Umístění zimní zahrady na jižní stranu

Jižní orientace se obvykle považuje za nejlepší volbu pro zimní zahrady v České republice a podobných mírných či chladnějších oblastech. Díky tomu, že je slunce během dne nízko, jižní strana zajistí maximální přísun světla, což je obzvláště výhodné v zimních měsících. Toto umístění také pomáhá prostoru udržet si během dne teplo přirozeným způsobem, což může výrazně snížit vaše výdaje za vytápění.

Umístění zimní zahrady na východní stranu

Východní orientace je skvělá volba, pokud máte rádi ranní slunce. Je ideální pro ty, kteří si rádi užívají klidné ráno mezi rostlinami s prvními slunečními paprsky. Nicméně je dobré mít na paměti, že zimní zahrady s východní orientací se mohou odpoledne rychleji ochlazovat, když slunce zmizí z dohledu.

Umístění zimní zahrady na západní stranu

Západní orientace zimní zahrady znamená, že budete mít slunce odpoledne a večer, což je skvělé pro ty, kdo zahradu využívají hlavně ve druhé polovině dne. Ovšem v létě může tato orientace vést k přehřívání prostoru, takže je důležité myslet na efektivní stínění a dobré větrání, aby se zahrada příliš nezahřívala.

Umístění zimní zahrady na severní stranu

Severní orientace je často považována za méně vhodnou pro zimní zahrady, jelikož zde bude nejméně přímého slunečního světla. V horkých, slunných klimatických podmínkách může být toto omezení slunečního záření naopak výhodou, protože zabraňuje přehřívání. Avšak v chladnějších oblastech může tato orientace vést k vyšším nákladům na vytápění, což je důležité zvážit při plánování umístění zimní zahrady.

Umístění zimní zahrady na jih je z hlediska jejího využití i vytápění nejlepší volbou.

Vybudování zimní zahrady svépomocí

Vévodí minimalistický design s velkými okny

Design zimní zahrady by měl krásně ladit s architekturou vašeho domova a zároveň nabízet pohodlné a esteticky přitažlivé místo pro odpočinek, pěstování rostlin nebo jako rozšíření vašeho obytného prostoru.

Pokud máte rádi moderní styl, zvažte minimalismus s čistými liniemi a širokým využitím skleněných ploch. Tento přístup zaručuje dostatek přirozeného světla, což může pomoci snižovat náklady na vytápění. Velké, jednolité skleněné panely vám navíc nabídnou nepřerušené výhledy ven a minimalizují vizuální rušení. K tomuto stylu se hodí kovový nebo dřevěný nábytek, případně materiálu zvanému artwdood. Velmi věrně imituje dřevo, ale na rozdíl od něj je odolnější vůči parazitům a vodě a nevyžaduje žádnou údržbu.

Preferujete-li tradiční design, zvolte dřevěné rámy s dekorativními detaily, které dodají prostoru osobitý charakter a domácí atmosféru, přičemž stále zůstanete věrni konceptu velkých okenních ploch pro maximální přísun světla.

Nezapomínejte na funkční prvky a dobrou izolaci

Důležité je také myslet na praktické aspekty, jako jsou střešní okna nebo automatizované žaluzie, které nejenže pomáhají regulovat světlo a teplotu, ale přidávají i moderní technologický prvek.

Nesmíme zapomenout na kvalitní izolační materiály, které by měly být použity nejen v oknech, ale i v podlahách a stěnách, aby se minimalizovaly tepelné ztráty v zimě a přehřívání v létě. Doporučuje se použít dvojité nebo trojité zasklení, které vyniká skvělými izolačními vlastnostmi, snižuje tepelné ztráty a blokuje UV záření, čímž pomáhá udržovat stabilní teplotu v interiéru a chrání rostliny.

Materiály vhodné pro zimní zahradu

Výběr materiálů má zásadní vliv na vlastnosti zimní zahrady, ať už jde o tepelnou izolaci, odolnost vůči povětrnostním vlivům nebo údržbu. Tyto materiály jsou pro zimní zahradu nejběžnější:

Sklo: Je základním prvkem většiny zimních zahrad. Důležité je zvolit sklo s dobrými izolačními vlastnostmi, jako je dvojité nebo trojité zasklení s nízkoemisními povlaky. Tyto povlaky reflektují teplo zpět dovnitř v zimě a ven v létě, což pomáhá udržet náklady na vytápění a chlazení na minimu.

Hliník: Oblíbený materiál pro rámy zimních zahrad díky jeho pevnosti, dlouhé životnosti a nízkým požadavkům na údržbu. Hliníkové rámy mohou být práškově lakované pro lepší ochranu a jsou k dispozici v mnoha barevných provedeních.

Dřevo: Dodává teplý a přirozený vzhled, který je ideální pro tradiční nebo rustikální styl. I když dřevo vyžaduje pravidelnou údržbu, jako je ochrana proti vlhkosti a škůdcům, nabízí skvělé izolační vlastnosti a estetický půvab.

PVC: Tento materiál je cenově dostupnější a nabízí dobré izolační vlastnosti a minimální údržbu. Vzhledem k jeho omezenějším estetickým možnostem je vhodný pro jednodušší projekty zimních zahrad.

Dobře zvolené osvětlení do zimní zahrady udělá divy

Správně navržené osvětlení je nezbytné pro vytvoření útulné atmosféry ve vaší zimní zahradě a pro zdůraznění krásy jak rostlin, tak architektonických prvků. Využijte maximum přirozeného světla. Okna umístěte strategicky tak, aby světlo bylo rovnoměrně rozptýleno po celém prostoru.

Pro večerní osvětlení je ideální použít LED světla, která jsou energeticky efektivní a mají dlouhou životnost. Teplé bílé světlo vytváří příjemnou atmosféru a zvyšuje pohodlí. Použití stmívatelných světel vám navíc umožní přizpůsobit intenzitu osvětlení vašim potřebám a náladě.

Rostliny do zimní zahrady

Výběr rostlin pro zimní zahradu by měl zohlednit světelné podmínky, teplotu a vlhkost prostoru. Citrusové stromy jsou ideální volbou pro světlé prostředí zimní zahrady díky jejich lásce ke světlu. Orchideje, fuchsie a kamélie (japonské růže) se také dobře hodí pro tento typ prostředí. Pokud máte rádi palmy, zvažte druhy jako Areca nebo Kentia, které se dobře adaptují na interiérové podmínky.

Kaktusy, sukulenty, alokázie a bromélie se také často vyskytují v zimních zahradách. Při správné péči a zajištění vhodných podmínek si můžete do zimní zahrady pořídit téměř jakoukoliv pokojovou rostlinu. Důležité je však předem zvážit jejich potenciální velikost a zjistit, jaké rozměry mohou dosáhnout, aby se rostliny navzájem netlačily.

Nejčastější otázky

Jak udělat zimní zahradu na terase?

Přizpůsobte design zimní zahrady velikosti a tvaru vaší terasy. S pomocí lepicí pásky vytvořte fiktivní objekty (nábytek, rostliny, dekorace), ať máte lepší představu o tom, kolik toho pořídit a jak to rozmístit. Pokud bude vaše zimní zahrada celoročně krytá, nemusíte si tolik lámat hlavu s nábytkem do zimní zahrady.

Venkovní nábytek bude samozřejmě odolnější, ale pokud nebude často vystaven přímému slunci nebo dešti, vystačíte si s outdoorovým nábytkem. Zamyslete se také nad tím, jak chcete vyřešit stínění a větrání, protože bez obojího vám nebude v zimní zahradě příjemně.

Jaké materiály použít při stavbě zimní zahrady svépomocí?

Při stavbě zimní zahrady svépomocí dávejte přednost materiálům, které jsou esteticky přitažlivé a zároveň funkční. Doporučujeme dvojité nebo trojité zasklení pro lepší izolační vlastnosti. Rámy oken mohou být hliníkové nebo dřevěné, záleží na vašem estetickém cítění a požadavcích na izolaci. Pro podlahy vyberte materiály, které odolají změnám teploty a vlhkosti, jako je kvalitní dřevo nebo dlažba.

Jak udržet zimní zahradu teplou během zimy?

Pro udržení tepla v zimní zahradě během zimních měsíců je zásadní dobrá izolace a hermetické těsnění oken a dveří. Rozhodněte se, zda je pro vás vhodnější podlahové vytápění nebo nízkoteplotní radiátory. Efektivní může být i tepelné čerpadlo, které pomůže udržovat stálou teplotu.

Jak vyřešit ventilaci v zimní zahradě?

Aby byla zimní zahrada zdravým prostředím jak pro rostliny, tak pro vás, je nezbytná efektivní ventilace. Instalace automatizovaných střešních oken, která se mohou otevírat a regulovat tak teplotu a vlhkost, patří mezi osvědčené metody. Alternativním řešením může být kvalitní ventilační systém, který zajistí optimální cirkulaci vzduchu.