Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Zahradní domek, skleník nebo bazén? Jak na drobné zahradní stavby podle nového stavebního zákona

Plánujete se pustit do budování bazénu nebo přemýšlíte o zahradním domku či skleníku? I když na většinu drobných staveb nebudete potřebovat stavební povolení, určitá pravidla musíte dodržet vždy. Než se pustíte do zvelebování zahrady, přečtěte si několik základních rad.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová29. 4. 2024 | Doba čtení: 7 minut

Výstavbu, její řád, územní plánování a rozdělení staveb upravuje nový stavební zákon (č. 283/2021 Sb.), který vstoupil v platnost v roce 2023. Skleníky, zahradní domky, ale i bazény či ploty spadají do kategorie drobných staveb, které nevyžadují projednání se stavebním úřadem.

Je ale nutné dodržet následující: 

1) Velikost plochy

Abyste se obešli bez povolení, nesmí mít daný objekt plochu větší než 40 m2. Je to poměrně zásadní změna, protože dosud byla tato plocha omezena na 25 m2. Pokud tedy máte na zahradě domek či kůlnu, která už přetéká zahradním náčiním, od 1.7. 2024 ji můžete téměř o stejnou velikost rozšířit.  

2) Územní plán

Drobnou stavbu není možné postavit kdekoliv. Vždy musíte respektovat územní plán. Chatku tak není možné postavit na nezastavěném území, louce nebo zemědělské půdě. V takovém případě vám hrozí pokuta od stavebního úřadu. 

Černé stavby nepodléhají promlčení a majitelům hrozí za porušení zákonem daných povinností poměrně vysoké pokuty. Pokud kupujete nemovitost, je vždy dobré ověřit, zda mají všechny stavby na pozemku povolení – typicky například pergoly a kůlny – a případně je dodatečně ohlásit na stavební úřad,doplňuje Lucie Starovičová z Bezrealitky.

Konkrétní kritéria pro stavbu chatky, skleníku a bazénu 

  • Zahradní dům i přechodné bydlení 

Pokud plánujete postavit na zahradě nový domek na nářadí, v realizaci vám nic nebrání. Domek nesmí plochou přesáhnout 40 m2, hloubka podsklepení je stanovena do tří metrů, výška stavby je omezena na 5 metrů a nutné je dodržet vzdálenost od hranice pozemku dva metry.  

  • Skleník bez podsklepení 

Skleníky patří z pohledu Nového stavebního zákona opět do drobných staveb, kde se obejdete bez obíhání stavebního úřadu. Skleník nesmí zaujímat větší než vymezenou plochu 40 m2, jeho výška nesmí přesáhnout 5 metrů, nesmí mít podsklepení a vzdálenost od sousedova pozemku by opět měla být minimálně dva metry.  


Tip!
Při stavbě skleníku nezapomeňte zohlednit i další faktory – dostatečný přístup světla, umístění v závětrné části zahrady, a také vhodný materiál. 

  • Zapuštěný bazén 

Pokud bazén nepřesáhne 40 m2 zastavěné plochy, opět nepotřebujete rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas. Bazén však musí být dále než dva metry od sousedního pozemku, resp. hranice pozemku. Tato pravidla se vztahují pro zapuštěné bazény – pokud se rozhodnete zpříjemnit si léto nafukovacím nadzemním bazénem, vzdálenost od sousedního plotu řešit samozřejmě nemusíte.