Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Přemýšlíte o fotovoltaice? Poradíme, podle čeho vybírat solární panely

S rostoucími cenami energií a tlakem na snižování emisí se stále více lidí zajímá o obnovitelné zdroje energie. Fotovoltaika, která využívá solární energii k výrobě elektřiny, je jednou z nejoblíbenějších možností. Přemýšlíte-li o instalaci solárních panelů, je důležité zvážit několik klíčových faktorů, které vám pomohou vybrat ten správný systém.


Ondřej Strada
Ondřej Strada26. 9. 2024 | Doba čtení: 7 minut

Účinnost solárních panelů

Jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru solárních panelů je jejich účinnost. Ta udává, jak velkou část sluneční energie panel přemění na elektřinu. Vyšší účinnost znamená, že panel dokáže z menší plochy vyrobit více elektřiny, což je důležité, pokud máte omezený prostor na střeše. Běžná účinnost se pohybuje mezi 15–22 %, přičemž výkonnější modely dosahují vyšších hodnot.

Kvalita a životnost

Solární panely jsou dlouhodobou investicí, která by měla vydržet 20–30 let. Proto je důležité zvolit panely s dlouhou životností a zárukou. Většina kvalitních výrobců nabízí záruku na výkon (obvykle 25 let), která zaručuje, že panel si po této době udrží alespoň 80 % své původní účinnosti. Zvažte rovněž certifikáty kvality, jako jsou TUV, IEC či UL, které potvrzují, že panely byly testovány na odolnost a spolehlivost.

Typy solárních panelů

Existují tři hlavní typy solárních panelů, které se liší technologií i cenou

  • Monokrystalické panely: Mají vysokou účinnost, dlouhou životnost a jsou ideální pro menší střechy. Jsou však dražší než ostatní typy.
  • Polykristalické panely: O něco méně účinné, ale levnější než monokrystalické panely. Jsou vhodné pro větší střechy, kde je dostatek místa.
  • Amorfní panely: Tyto panely jsou nejméně účinné, ale levné a flexibilní. Používají se spíše na specifické instalace, jako jsou přenosné nebo částečně transparentní systémy

Odolnost panelů vůči klimatickým podmínkám

Pokud žijete v oblasti s častým sněžením, silnými větry nebo jinými extrémními klimatickými událostmi, měli byste věnovat zvláštní pozornost odolnosti solárních panelů. Kvalitní panely by měly být odolné vůči sněhovému zatížení, vlhkosti a UV záření. Někteří výrobci nabízejí speciální ochranné vrstvy, které prodlužují životnost panelů a chrání je před poškozením.

Cena a návratnost investice

Cena solárních panelů se odvíjí od jejich výkonu, účinnosti, typu i výrobce. Je důležité si spočítat, jak dlouho bude trvat, než se vám investice do fotovoltaického systému vrátí. Návratnost investice závisí na několika faktorech, jako je spotřeba elektřiny, výše státní dotace a cena elektřiny. Průměrná doba návratnosti se pohybuje mezi 7 a 12 lety, v závislosti na podmínkách.

Státní dotace a podpora

V mnoha zemích je možné získat na instalaci solárních panelů státní dotace. V Česku existuje například program Nová zelená úsporám, který poskytuje finanční podporu pro instalaci fotovoltaických systémů. Při plánování instalace se proto informujte o možnostech čerpání dotací a dalších pobídek, které vám mohou výrazně snížit počáteční investici.

Instalace a servis

Než se rozhodnete pro konkrétní solární panely, zjistěte si, kdo vám je nainstaluje a jaké jsou podmínky servisu. Kvalitní instalace je zásadní pro správnou funkčnost systému a jeho dlouhou životnost. Mnoho firem nabízí komplexní služby, které zahrnují nejen dodávku panelů, ale také jejich instalaci, monitoring výkonu a pravidelný servis.