Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Nemovitosti v aukci a dražbě: Jak na to, když jste kupující

Hledáte-li byt či dům, třeba k rekonstrukci, může být dražba či aukce zajímavou možností, jak získat nemovitost levně. Tímto způsobem se dají ušetřit klidně i stovky tisíc. Zároveň je to vzrušující způsob nákupu nemovitosti, pokud na její pořízení nespěcháte a jdete spíše po co nejzajímavější nabídce. Mějte ale na paměti, že aukce a dražba nejsou to samé a že se s nimi nesou výhody i rizika, která je potřeba brát v potaz. Jak tedy dražba a aukce nemovitostí fungují?


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková22. 12. 2023 | Doba čtení: 10 minut

Hledáte-li byt či dům, třeba k rekonstrukci, může být dražba či aukce zajímavou možností, jak získat nemovitost levně. Tímto způsobem se dají ušetřit klidně i stovky tisíc. Zároveň je to vzrušující způsob nákupu nemovitosti, pokud na její pořízení nespěcháte a jdete spíše po co nejzajímavější nabídce. Mějte ale na paměti, že aukce a dražba nejsou to samé a že se s nimi nesou výhody i rizika, která je potřeba brát v potaz. Jak tedy dražba a aukce nemovitostí fungují?

Aukce versus dražba nemovitosti

Předmětem dražby nebo aukce je přechod vlastnického práva k nemovitosti. “Ve hře” mohou být nejen byty a domy, ale také pozemky či spoluvlastnické podíly na nemovitosti. Zatímco aukce je dobrovolnou formou prodeje ze strany jejího vlastníka, dražba je vynucený akt ze strany dražebního věřitele neboli osoby, jejíž pohledávka je zajištěna zástavním právem k nemovitosti.

Výhodou aukce nemovitosti je, že byt či dům kupujete zpravidla přímo od vlastníka nebo od realitní kanceláře, na kterou se majitel obrátil. Aukce nemovitosti je pro majitelé skvělý způsob, jak prodat nemovitost, je-li těžké určit tržní hodnotu. Další dobrý důvod, proč dát nemovitost do aukce je ten, že je o nemovitost enormní zájem. Majitel toho může využít, aby získal co nejzajímavější nabídku. Nevýhoda z pohledu kupce je ta, že pořizovací cena nemovitosti v aukci bývá vyšší než u nemovitosti ve dražbě.

V případě dražby nemovitosti jsou ceny mnohem nižší, ale má to hned několik rizik. Ne vždy je možné zajít na prohlídku nemovitosti ještě před dražbou. Obtížné bývá i financování, pokud nemáte vlastní kapitál. Exekuční dražby navíc, právě kvůli někdy až extrémně nízkým cenám, lákají mnoho zájemců. Vysoký zájem zvyšuje cenu a snižuje tak vaše šance na levný nákup nemovitosti.


Zjistěte kupní cenu své nemovitosti online
Zvažujete prodej nemovitosti? Získejte odhad kupní ceny online – zdarma, na pár kliknutí a zcela bez závazků.

Dražební vyhláška

Podmínkou pro zahájení dražby je vznik dražební vyhlášky. Je to soubor veškerých informací o dražené nemovitosti a rozhodně se vyplatí přečíst si ji do posledního písmene.

Ve dražební vyhlášce totiž najdete:

  • Způsob dražby, tedy zda se jedná o dobrovolnou nebo nedobrovolnou dražbu.
  • Jména dražebníka, navrhovatele, vlastníka nemovitosti, příp. jména dlužníka a zástavce.
  • Datum prohlídky nemovitosti před dražbou.
  • Popis nemovitosti a jejího stavu.
  • Vyvolávací cenu a nejnižší možný příhoz.
  • Platební pokyny: způsob úhrady, lhůta k uhrazení finální ceny atd.
  • Informace o vrácení dražební jistoty, pakliže dražbu vyhraje někdo jiný.
  • Informace a podmínky ohledně k předání nemovitosti.

Jak funguje aukce/dražba nemovitosti

Nemovitosti v aukci najdete na mnoha portálech k tomu určených, nebo také na stránkách konkrétního ÚMČ. Abyste se mohli dražby nemovitosti zúčastnit, musíte nejprve složit dražební jistotu, která slouží k pokrytí nákladů dražby (např. odměna pro dražebníka nebo náklady na inzerci či pronájem dražební místnosti). V případě, že dražbu nevyhrajete, bude vám dražební jistota vrácena.

Pokud se zúčastníte aukce nemovitosti, nejdříve si důkladně proklepněte prodejce i nemovitost. Shoduje se jméno organizátora aukce se jménem v listu vlastnictví? Je reálný stav nemovitosti takový, jak se uvádí v detailu aukce? 

Jak aukce/dražba nemovitosti probíhá

Fyzická dražba nemovitosti

Jakmile najdete nemovitost v dražbě, kontaktujte danou společnost, která dražbu organizuje. Složíte jistotu a v den dražby přijdete na místo jejího konání. Dražbu řídí iniciátor, který dražbu zahajuje tím, že její účastníky informuje o předmětu dražby, vyvolávací ceně, výši minimálního a maximálního příhozu a začátku a konci aukce. Samozřejmě také uděluje příklep vydražiteli, tedy zájemci s aktuálně nejvyšší nabídkou.

Před zahájením dostanete číslo, pod nímž na nemovitost přihazujete a v případě příhozu zvednete ruku s číslem. Pokud iniciátor třikrát odklepne vaši nabídku, máte vyhráno. Následuje komunikace s dražebníkem, který vám dá veškeré instrukce k platbě. Po zaplacení se přepíše vlastník v katastru nemovitostí, což zpravidla trvá třicet dnů.

Online dražba nemovitosti

Mnoho dražeb dnes už probíhá online. Funguje to celkem jednoduše. Zaregistrujete se na dražebním portále, v den konání sledujete dražbu a v případě zájmu přihodíte. Předem si ale portál ověřte, ať nenaletíte podvodníkům. V den dražby si vyhraďte čas a klid na dražbu, abyste neudělali chybu. Každý dražební portál má trochu jiný způsob přihazování. Někde přihazujete částku, o kterou chcete svou nabídku navýšit. Jinde naopak zapisujete celkovou částku, kterou nabízíte.

Aukce nemovitosti

Aukce nemovitostí probíhají zpravidla jen elektronicky, zřídkakdy se setkáte s tzv. obálkovou formou, kdy svou nabídku pošlete organizátorovi poštou. Rozhodující nemusí být jen nejvyšší nabídnutá částka. Majitel si v podmínkách může diktovat termín úhrady kupní ceny nebo třeba formu platby (hotovost, bankovní převod apod.). Rizikem pro zájemce zůstává fakt, že majitel může nejvyšší nabídku odmítnout. Například právě proto, že někdo zaplatí rychleji a navíc na ruku.

Nákup nemovitosti skrze aukci či dražbu neuspěchejte

Chcete-li koupit nemovitost levně, jsou aukce a dražby skvělá forma nákupu. Vyžaduje to ale určité znalosti trhu a chuť vzdělávat se, než přihodíte v první aukci nebo dražbě. Může se totiž dost dobře stát, že koupíte zajíce v pytli a že získaná nemovitost nesplní vaše očekávání. V horším případě naletíte podvodníkům, kteří prodávají nemovitost za zády majitele.


Jsme tu pro kupce i majitele
Objevte služby od Bezrealitky, které vám usnadní prodej a nákup nemovitosti. Zajistíme pro vás vše od inzerce přes prohlídky až po právní náležitosti. To vše bezpečně a za férové ceny.