Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Minimalistické bydlení v 5 krocích

Minimalistické bydlení se stává čím dál populárnějším trendem, který oslovuje lidi napříč věkovými kategoriemi a životními styly. V době, kdy jsme obklopeni množstvím věcí a neustále vystaveni tlaku na spotřebu, nabízí minimalismus cestu k jednoduššímu a klidnějšímu životu. Objevte minimalismus v bydlení i vy. Budete překvapeni, jak příjemněji se vám bude bydlet.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková16. 8. 2024 | Doba čtení: 5 minut

Opravdu dobré důvody, proč bydlet minimalisticky

  1. Úspora času: Méně věcí pro vás znamená méně úklidu a údržby = ušetříte čas a energii, které můžete věnovat důležitějším činnostem.
  2. Úspora peněz: Když se zaměříte na kvalitu místo na kvantitu, snížíte své výdaje na zbytečné věci a ušetříte peníze.
  3. Větší svoboda: Stěhování a cestování může být snazší, protože méně majetku a méně závazků vám dá v životě více flexibility. 
  4. Ekologičtější životní styl: S minimalistickým bydlením jde ruku v ruce nižší spotřeba a produkce odpadu.
  5. Lepší soustředění a produktivita: Uspořádaný prostor bez zbytečného rozptýlení vám umožní lepší soustředění na důležité úkoly.
  6. Estetická přitažlivost: Minimalistický design je elegantní a nadčasový, vytváří harmonické prostředí, ve kterém se dobře žije.

Krok 1: Zbavte se nepotřebného

Nemůžete se rozhodnout? Pomozte si metodou KonMari

Zbavte se všeho, co vám doma zbytečně zabírá místo a přispívá k nepořádku. Pomoci vám může i metoda KonMari od světoznámé propagátorky minimalismu Marie Kondo. Metoda se soustředí na uchovávání pouze těch věcí, které vám přinášejí radost. Projděte si každý pokoj, skříň i zásuvku a položte si otázku: „Kdy jsem tuto věc naposledy použil/a? Přináší mi radost?“ Pokud je odpověď negativní, je čas se jí zbavit. 

Nevyhazujte, darujte nebo prodejte

Při třídění si stanovte tři hromádky: věci k ponechání, darování a vyhození. Ponechte si pouze ty věci, které aktivně používáte nebo které mají pro vás skutečnou hodnotu. Zbytek můžete darovat, prodat, nebo v případě nepotřebného odpadu zrecyklovat.

Změňte přístup k nakupování

Minimalismus v bydlení staví na principu kvality nad kvantitou, takže se zaměřte na pořizování méně věcí, které však budou kvalitní, trvanlivé a skutečně potřebné. Vyhněte se impulzivním nákupům a pečlivě zvažte, zda nová věc skutečně zapadá do vašeho života.

Metoda KonMari vám pomůže v rozhodování, které věci skutečně potřebujete.

Metoda KonMari vám pomůže v rozhodování, které věci skutečně potřebujete.

Krok 2: Optimalizace prostoru

Optimalizací prostoru docílíte toho, že váš domov bude nejen esteticky příjemný, ale i praktický a snadno udržovatelný. Snažte se každý centimetr vašeho minimalistického bydlení využít efektivně, aby přispíval k pocitu otevřenosti a pořádku. Jak na to?

Zbavte se povrchového nepořádku

Věci přehledně urovnejte do skrytých úložných prostor. Pohovka nebo postel s úložným prostorem, vestavěné skříně a úložné boxy jsou k tomuto účelu ideální. Pamatujte ale na to, že minimalismus v bydlení není jen o povrchovém pořádku. Ten je třeba dodržet také ve skříních. S tím vám skvěle pomohou všemožné organizéry do skříní, pořadače, obaly na obleky a další vychytávky.

Zónování prostoru

Velmi také pomůže, když místnost rozdělíte na zóny podle funkcí, například pracovní zóna, relaxační zóna, cvičební zóna apod. Tak bude mít každá věc své jasně dané místo a nebude překážet tam, kde nemá. Zóny můžete rozdělit například kobercem, paravánem nebo regálem či otevřenou knihovnou.

Krok 3: Minimalistický design

Čisté linie a jednoduché tvary

Bytelný a masivní nábytek po babičce bohužel s minimalismem dohromady nejde. Vybírejte nábytek s čistými liniemi a jednoduchými tvary. Minimalismus upřednostňuje geometrické tvary a jednoduchost před složitými a zdobenými kousky. Vyhněte se složitým vzorům a složitým detailům, které by mohli působit rušivě.

Volte neutrální barevnou paletu

Držte se barev jako jsou bílá, šedá, béžová nebo jemné pastelové odstíny. Tyto barvy vytvářejí klidnou a harmonickou atmosféru. Hlavně v malých prostorech nebo interiérech, kam přes den dopadá méně přirozeného světla, bude efekt světlých neutrálních barev pocitově velmi znát. Pro rozbití chladného dojmu použijte dekorace a textilie v kontrastních barvách, například v akcentu černé, tmavě modré nebo lahvově zelené. Dodají prostoru hloubku, aniž by narušily minimalistický vzhled.

Minimalismu v bydlení dosáhnete i výběrem vhodného nábytku. Volte čisté linie a geometrické tvary.

Minimalismu v bydlení dosáhnete i výběrem vhodného nábytku. Volte čisté linie a geometrické tvary.

Minimalistické dekorace

Minimalistické bydlení znamená minimum lapačů prachu. Omezte proto dekorace na minimum a vybírejte je pečlivě. Každý dekorativní prvek by měl mít svůj účel nebo osobní význam. Vsaďte na přírodní materiály, jako je dřevo, kámen nebo kov, které dodají prostoru teplo a charakter, aniž by ho vizuálně přeplnily.

Krok 4: Udržitelnost a péče o domácnost

Vybírejte udržitelné materiály

Zatímco některé přírodní materiály jako kůže, bavlna nebo dřevo se rozkládají týdny až pár let, plast se rozkládá stovky až tisíc let. Dejte proto sbohem plastu a investujte do kvalitního nábytku z přírodních materiálů, jako je dřevo, kámen nebo bambus. Tyto materiály jsou nejen odolné, ale také ekologické a přidají prostoru příjemnou atmosféru.

Pravidelně pečujte o domácnost

Když máte doma méně věcí, udržování pořádku je snazší. Uklízejte průběžně a pravidelně, aby se vám na konci týdne nenakupilo mnoho povinností a nepořádku. Pečujte také o nábytek a spotřebiče, aby vám sloužily co nejdéle. Používejte ekologické čistící prostředky, které jsou šetrné k přírodě i vašemu zdraví.

Nakupujte zodpovědně

Nakupujte s rozvahou jen to, co skutečně potřebujete. Využívejte alternativní možnost nakupování jako je swapování nebo nákup v bezobalových obchodech. Rozbité věci navyhazujte, ale nechte je opravit, ať už to bude díra na kalhotech, zlomená noha u židle nebo potrhaný potah u pohovky.

Extra tip: Řiďte se pravidlem „jeden dovnitř - jeden ven“, což znamená, že že když si pořídíte něco nového, zbavte se něčeho starého. Tím udržíte počet věcí v domácnosti v rovnováze.

Recyklujte vzniklý odpad

Minimalismus v bydlení se týká také odpadu a toho, jak s ním nakládáme. Máte-li možnost, odpad vyprodukovaný nejen v kuchyni, recyklujte. Třiďte nejen papír, plast a sklo, ale také plechovky, baterie a bioodpad.


Mohlo by vás zajímat
 Ať už chcete žít zdravěji nebo se podílet na uzdravení naší planety, existuje mnoho způsobů, jak na to. Nemusíte hned podnikat velké kroky, které by zásadně měnily váš život. Počítají se i malé kroky. Připravili jsme pro vás 9 tipů, jak na eko-friendly bydlení.  

Krok 5: Zjednodušte papírování

Minimalismus v bydlení aplikujte také na administrativu. Snažte se minimalizovat množství papírových dokumentů tím, že převedete vše, co lze, do digitální podoby. Elektronické účtenky, smlouvy nebo faktury můžete bezpečně uložit do počítače nebo na cloud. Ušetříte tak doma mnoho místa a zamezíte hromadění věcí.

Pro papírové dokumenty, které nelze digitalizovat, vyčleňte specifické místo, například šanon nebo skříňku, kde je přehledně uspořádejte. Pravidelně tyto papíry procházejte a zbavujte se těch, které již nejsou potřeba. Tímto způsobem dosáhnete čistšího a organizovanějšího prostředí.

Vždy čistý stůl bez stohů papírů je cestou k minimalismu i lepšímu soustředění.

Vždy čistý stůl bez stohů papírů je cestou k minimalismu i lepšímu soustředění.

Nejčastější otázky

Co je minimalistické bydlení?

Minimalistické bydlení je životní styl zaměřený na jednoduchost a redukci zbytečností. Cílem je vytvořit čistý, organizovaný a funkční prostor, který podporuje klid a efektivitu.

Jak začít s minimalistickým bydlením?

Začněte tříděním a odstraněním věcí, které nepoužíváte nebo nepotřebujete. Poté se zaměřte na optimalizaci prostoru a zjednodušení designu interiéru.

Jak mohu udržet minimalistický domov dlouhodobě?

Pravidelně provádějte úklid a třídění, nakupujte jen to, co skutečně potřebujete, a pečlivě udržujte svůj prostor organizovaný.

Je minimalistický design vhodný pro malé byty?

Ano, minimalistický design je ideální pro malé prostory, protože maximalizuje využití prostoru a vytváří dojem většího prostoru.

Kde a u koho se mohu inspirovat, když chci zjistit víc o minimalismu?

Osobností, které vyznávají a vzdělávají na téma minimalismu je celá řada. Velkou průkopnicí je například Marie Kondo, japonská autorka a organizátorka, známá svou KonMari metodou, která se zaměřuje na udržování věcí, které „přinášejí radost“. Její knihy a televizní show „Tidying Up with Marie Kondo“ jsou skvělým zdrojem inspirace. Dále například Joshua a Ryan, kteří jsou autory několika knih o minimalismu a provozují populární blog The Minimalists a podcast, kde sdílejí své zkušenosti a rady týkající se minimalistického životního stylu.