Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Hypotéka na rekonstrukci: Kdy do ní jít a jak probíhá čerpání

Plánujete renovovat byt nebo dům, ale nemáte na to dostatek vlastních peněz? Ať už potřebujete opravit střechu, modernizovat kuchyni, nebo dokonce rozšířit obytnou plochu, hypotéka na rekonstrukci může být přesně tím řešením, které hledáte. V některých případech se ale nemusí vyplatit.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková14. 9. 2024 | Doba čtení: 8 minut

O čem je hypotéka na rekonstrukci?

Hypotéka na rekonstrukci je typ úvěru, který vám umožní financovat opravy, modernizace nebo rozšíření nemovitosti. Tento úvěr funguje podobně jako běžná hypotéka – banka vám poskytne peníze na základě zajištění nemovitostí, kterou již vlastníte, nebo kterou rekonstruujete.

Hypotéka na rekonstrukci se hodí pro ty, kdo potřebují zlepšit svůj domov, ale nemají dostatek volných prostředků na pokrytí všech nákladů najednou. Zatímco běžná hypotéka se používá k nákupu nemovitosti, tato varianta je speciálně určena pro financování rekonstrukcí.

V praxi může mít hypotéka na rekonstrukci domu několik podob v závislosti na vašich potřebách a možnostech:

  • Účelová hypotéka na rekonstrukci – slouží výhradně k financování stavebních prací a modernizace. Musíte doložit, na co budou peníze použity, a banka bude chtít vidět projekt rekonstrukce nebo rozpočet.
  • Americká hypotéka – není vázaná na konkrétní účel, což znamená, že prostředky můžete využít nejen na rekonstrukci, ale i na jiné osobní výdaje. Tento typ hypotéky však bývá často dražší, co se týče úrokových sazeb.

Hypotéku můžete použít na řadu úprav, od rekonstrukce koupelny po zateplení fasády či rozšíření obytné plochy. Někteří lidé volí i hypotéku na rekonstrukci svépomocí, což znamená, že většinu prací provádějí sami. I v tomto případě však banka bude požadovat doložení, jak plánujete finance využít a jak bude rekonstrukce postupovat.

Postup pro získání hypotéky na rekonstrukci

Předběžná kalkulace a odhad nákladů na rekonstrukci

Než podáte žádost o hypotéku na rekonstrukci, je dobré provést si předběžnou kalkulaci nákladů na plánovanou rekonstrukci. Tím získáte lepší přehled o tom, kolik budete potřebovat půjčit. Důležité je připravit si také přesný rozpočet rekonstrukce pro banku. 

Tento rozpočet musí být co nejdetailnější a zahrnovat všechny plánované práce i materiály. Banka na základě tohoto rozpočtu rozhodne, kolik peněz vám poskytne a jakým způsobem budou finance čerpány.

Pokud rekonstrukci provádíte svépomocí, je nezbytné doložit, jaké práce plánujete dělat sami a jaké budete zadávat odborníkům. Banka bude hodnotit, zda je takový rozpočet realistický a zda rekonstrukce zvýší hodnotu nemovitosti.

Podání žádosti o hypotéku

Kromě vyplněné žádosti o hypotéku bude třeba doložit ještě potvrzení o příjmu, výpisy z účtu nebo přehled jiných finančních závazků, projekt a rozpočet rekonstrukce a znalecký posudek k nemovitosti. Proces schválení žádosti trvá zpravidla několik týdnů, v závislosti na bance a složitosti vašeho případu. Banka bude posuzovat, zda máte dostatečnou bonitu a zda je hodnota nemovitosti po rekonstrukci dostatečně vysoká, aby sloužila jako zajištění úvěru.

Schválení hypotéky a podmínky čerpání

Jakmile je hypotéka schválena, obdržíte smlouvu, která přesně definuje podmínky, za jakých bude hypotéka poskytnuta. Tento dokument zahrnuje nejen výši úvěru, ale také způsob, jakým budete finance čerpat.

Podání žádosti o hypotéku na rekonstrukci by měla předcházet podrobná kalkulace a dobrý plán prací.

Jak se čerpá hypotéka na rekonstrukci?

Pokud je rekonstrukce rozsáhlá a trvá déle, může banka schválit postupné čerpání úvěru. Jak se čerpá hypotéka na rekonstrukci v takových případech? Banka vám poskytne finance v několika fázích, jakmile doložíte dokončení určitých prací. To vám umožní financovat projekt postupně, aniž byste museli mít k dispozici všechny peníze hned na začátku. Po každé fázi rekonstrukce (např. dokončení hrubých stavebních prací, nové elektrické rozvody, zateplení apod.) banka provede kontrolu, aby se ujistila, že byly peníze využity efektivně a že hodnota nemovitosti skutečně roste.

Podmínky pro získání hypotéky na rekonstrukci

Abyste mohli získat hypotéku na rekonstrukci domu nebo bytu, musíte splnit několik základních podmínek, které banky obvykle vyžadují. Stejně jako u běžné hypotéky se banka zaměřuje na vaši schopnost úvěr splácet a na hodnotu nemovitosti, kterou budete rekonstruovat. Banka bude zkoumat převážně následující:

Bonita žadatele

Zásadním faktorem je vaše schopnost hypotéku splácet, tedy vaše bonita. Banka bude posuzovat váš pravidelný příjem, stávající závazky a celkovou finanční situaci. Čím vyšší máte příjmy a čím méně dalších úvěrů splácíte, tím větší částku vám banka může nabídnout. Banka obvykle počítá s tím, že splátky hypotéky by neměly překročit 30–40 % vašeho čistého měsíčního příjmu. Pokud máte vyšší příjmy nebo spoludlužníka, můžete dosáhnout na větší hypotéku.

Hodnota nemovitosti

Důležitá je také tržní hodnota vaší nemovitosti. Banka provede ocenění nemovitosti před rekonstrukcí, ale také posoudí její předpokládanou hodnotu po dokončení všech prací. Tento odhad je zásadní, protože banky poskytují úvěry obvykle do výše 70–90 % hodnoty nemovitosti. To znamená, že část financí budete muset pokrýt z vlastních prostředků. Pokud je nemovitost po rekonstrukci významně zhodnocena, můžete požádat o vyšší částku. U rekonstrukcí svépomocí je důležité doložit, jakým způsobem plánujete zvýšit hodnotu nemovitosti, protože banka bude chtít mít jistotu, že peníze využijete účelně.

Potřebné dokumenty

Pro schválení hypotéky na rekonstrukci budete muset doložit několik důležitých dokumentů:

  • Odhad nemovitosti: Znalecký posudek, který stanoví aktuální a budoucí hodnotu nemovitosti.
  • Projekt rekonstrukce: Pokud plánujete rozsáhlou rekonstrukci, budete potřebovat stavební povolení a projekt. U menších úprav, jako je například rekonstrukce interiéru, postačí podrobný rozpočet prací.
  • Rozpočet rekonstrukce: Banka bude chtít vidět přesný přehled nákladů, aby mohla schválit čerpání úvěru na jednotlivé etapy rekonstrukce.

Z hypotéky na rekonstrukci můžete opravit například i kuchyň a koupelnu.

Alternativní možnosti financování rekonstrukce

Pokud vám hypotéka na rekonstrukci nevyhovuje nebo hledáte další způsoby, jak pokrýt náklady na opravy a úpravy nemovitosti, existuje několik alternativních způsobů financování. Tyto možnosti mohou být výhodné zejména pro menší projekty, které nevyžadují vysoké částky, nebo pokud nechcete zastavovat nemovitost.

Stavební spoření

Stavební spoření je populární nástroj pro financování rekonstrukcí, a to zejména díky tomu, že poskytuje relativně výhodné úvěrové podmínky a státní podporu. Pokud máte uzavřené stavební spoření, můžete po určité době požádat o úvěr ze stavebního spoření, který je často nabízen s nižší úrokovou sazbou než běžné spotřebitelské úvěry.

Výhody stavebního spoření:

  • Nižší úrokové sazby než u spotřebitelských úvěrů.
  • Možnost využití státní podpory.
  • Nepotřebujete zastavit nemovitost jako u hypotéky.

Nevýhody:

  • Úvěr ze stavebního spoření získáte až po určité době spoření (obvykle 2 roky), což může být nevýhodné, pokud potřebujete finance okamžitě.
  • Úvěrový limit závisí na naspořené částce, což může být omezené, pokud máte jen krátkou dobu spoření.

Spotřebitelský úvěr na rekonstrukci

Další možností je spotřebitelský úvěr, který vám poskytne volnost v tom, jak finance použijete. Oproti hypotéce na rekonstrukci domu je spotřebitelský úvěr jednodušší na sjednání, protože není třeba zastavovat nemovitost a obvykle ani poskytovat podrobný rozpočet na rekonstrukci.

Výhody spotřebitelského úvěru:

  • Rychlejší schválení a menší administrativní nároky.
  • Není třeba zastavit nemovitost.
  • Možnost financovat menší projekty bez složitého papírování.

Nevýhody:

  • Vyšší úrokové sazby oproti hypotéce (obvykle kolem 7–10 %).
  • Kratší splatnost úvěru, což znamená vyšší měsíční splátky.

Spotřebitelský úvěr je vhodný zejména pro menší projekty, jako jsou opravy interiéru, výměna oken nebo nové podlahy, kde není třeba financovat vysoké částky.

Kombinace hypotéky a spotřebitelského úvěru

Pokud plánujete rozsáhlejší rekonstrukci, ale nemáte dostatek vlastních prostředků na pokrytí všech nákladů, můžete zvážit kombinaci hypotéky na rekonstrukci a spotřebitelského úvěru. Tento přístup vám umožní využít hypotéku na větší úpravy, jako je rekonstrukce střechy nebo zateplení domu, a menší částky pokrýt spotřebitelským úvěrem. Tato kombinace vám poskytne větší flexibilitu a může zkrátit dobu čerpání úvěrů, ale je třeba pečlivě zvážit celkové náklady spojené s oběma typy úvěrů.

Financování přes družstevní záložny

Družstevní záložna je finanční instituce, která poskytuje podobné služby jako banky – například úvěry nebo spořicí účty. Na rozdíl od bank jsou však družstevní záložny vlastněny svými členy, kteří jsou zároveň klienty. Často poskytují flexibilnější podmínky, ale úrokové sazby bývají o něco vyšší než u bank.

Výhody:

  • Flexibilnější přístup k žadatelům.
  • Možnost rychlejšího vyřízení úvěru.

Nevýhody:

  • Vyšší úroky a poplatky než u bank.
  • Menší nabídka produktů a omezený přístup k větším částkám.

Žádat o hypotéku na rekonstrukci můžete, ať už se do ní pustíte s firmou nebo svépomocí.

Rizika a úskalí spojená s hypotékou na rekonstrukci

  • Podcenění nákladů: Pokud podceníte výdaje spojené s rekonstrukcí, můžete se ocitnout v situaci, kdy vám poskytnutá hypotéka nebude stačit. Do rozpočtu zahrňte opravdu každý šroubek včetně rezervy na nečekané náklady (10–20 % z celkového rozpočtu), které mohou během rekonstrukce vzniknout.
  • Nedostatečná příprava podkladů pro banku: Neúplná nebo špatně připravená dokumentace může způsobit zpoždění při schvalování úvěru, nebo dokonce zamítnutí žádosti. Proto je důležité předem zjistit, co banka vyžaduje, a pečlivě připravit všechny potřebné dokumenty.
  • Podcenění hodnoty po rekonstrukci: Může to omezit výši hypotéky, kterou získáte. Abyste tomu předešli, mějte opravdu dobře zpracovaný projekt rekonstrukce a reálně zhodnoťte přínos rekonstrukce pro hodnotu nemovitosti.
  • Spoléhání na vlastní síly: Hypotéka na rekonstrukci svépomocí může být lákavá, protože šetří náklady na stavební firmy. Jenže pokud nebudete mít opravdu dobrý plán a přeceníte své schopnosti, může to negativně ovlivnit čerpání úvěru, když vše nepůjde, jak má.

Nejčastější otázky

Jaké jsou úrokové sazby u hypotéky na rekonstrukci?

Úrokové sazby u hypotéky na rekonstrukci se obvykle pohybují mezi 4–6 %, což závisí na konkrétní bance a podmínkách úvěru. Výši sazby ovlivňují různé faktory, ať už je to vaše bonita, výše vlastních prostředků nebo délka fixace.

Pojí se s hypotékou na rekonstrukci nějaké poplatky?

Kromě úrokové sazby počítejte například také s poplatkem za vyřízení úvěru (dle sazebníku konkrétní banky, zpravidla od 0 % do 0,8 % z výše hypotéky). Nevyhnete se ani platbě za odhad ceny nemovitosti, který obecně stojí od tří do do osmi tisíc korun podle toho, zda jde o byt nebo dům. Dalším nákladem může být poplatek za čerpání úvěru (kolem 500 až 1 000 Kč za jednotlivé fáze) a poplatek za změny ve smlouvě (např. změna fixace nebo splátkového kalendáře).

Jak dlouho trvá schválení hypotéky na rekonstrukci?

Schválení hypotéky na rekonstrukci trvá obvykle 2 až 4 týdny. Proces se může lišit v závislosti na bance, složitosti projektu a rychlosti, jakou dodáte všechny potřebné dokumenty (odhad nemovitosti, projekt, rozpočet atd.). V případě komplikací nebo neúplné dokumentace může být schválení delší.

Je možné refinancovat stávající hypotéku a získat peníze na rekonstrukci?

Ano, je možné refinancovat stávající hypotéku a navýšit částku, kterou využijete na rekonstrukci. Tento postup závisí na hodnotě vaší nemovitosti a vaší schopnosti splácet. Mnoho bank umožňuje konsolidovat stávající úvěry a zároveň získat finance na další účely, včetně rekonstrukcí.