Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Zahradní inspirace: 5 DIY projektů pro zkrášlení vaší zahrady

Uvažujete, jak ještě vylepšit svou zahradu, využít zbytky materiálů, nebo prostě jen ušetřit na věcech, které si můžete vyrobit sami? DIY projekty jsou skvělým řešením! Nejenže dodají vaší zahradě osobitý šmrnc, ale také vám umožní být kreativní a prakticky využít to, co už máte doma. Navíc se nemusíte bát, že by vás tyto projekty zruinovaly – většina z nich je finančně nenáročná. V tomto článku vám přinášíme několik inspirativních nápadů, které vaši zahradu promění k nepoznání.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková31. 8. 2024 | Doba čtení: 7 minut

Vybavení, které se vám bude hodit na jakýkoliv DIY projekt

Než se pustíme do samotných projektů, je dobré mít po ruce několik základních nástrojů a materiálů, které vám usnadní práci. Nemusíte si hned pořizovat profesionální výbavu, často postačí věci, které už doma máte.

Nástroje:

  • Zahradnické nůžky a pilka: Neocenitelní pomocníci při práci s rostlinami i dřevem.
  • Kladivo a hřebíky: Základní výbava pro menší konstrukce.
  • Aku vrtačka: Praktická při montáži a vrtání děr do dřeva či kovu.
  • Štětec a barvy: Pro vylepšení a ochranu dřeva či jiných materiálů.

Materiály:

  • Palety a staré dřevo: Skvělé pro výrobu nábytku a dekorací.
  • Zavařovací sklenice a konzervy: Ideální pro DIY osvětlení nebo květináče.
  • Kamínky a oblázky: Využití v dekoracích nebo mozaikách.
  • Recyklované materiály: Zbytky látek, staré oblečení nebo plastové lahve, které najdou nové uplatnění.

Tip č. 1: Vertikální zahrada

Máte málo místa, ale rádi byste na zahradě pěstovali více rostlin? Vertikální zahrada je ideálním řešením, jak využít každý centimetr prostoru a zároveň přidat do zahrady originální prvek. Tento typ zahrady je vhodný nejen pro bylinky a květiny, ale také pro menší zeleninu nebo sukulenty. Pro slunné stanoviště jsou ideální bylinky jako bazalka, rozmarýn nebo tymián. Pokud máte k dispozici stinnější místo, tam se bude skvěle dařit kapradinám nebo stínomilným květinám, jako jsou begonie. Pro ještě větší pestrost můžete do vertikální zahrady přidat i drobné sukulenty, které nevyžadují mnoho vody.

DIY vertikální zahrada: postup

  1. Najděte starou paletu a důkladně ji očistěte. Pro delší životnost doporučuji paletu obrousit a natřít ochrannou barvou nebo lakem. Tím zabráníte hnilobě dřeva a prodloužíte její životnost.
  2. Paletu umístěte na pevnou a stabilní zeď nebo plot. K upevnění použijte pevné šrouby nebo háčky, které unesou váhu palety i s rostlinami. Dbejte na to, aby paleta byla v rovině a dobře zajištěná.
  3. V každém prostoru mezi příčkami palety vytvořte kapsy pro květináče nebo přímo naplňte otvory zeminou. Pokud používáte květináče, ujistěte se, že mají otvory pro odtok vody. Pokud chcete sázet přímo do palety, vystelte vnitřní stranu netkanou textilií, která udrží zeminu na místě.
  4. Zasaďte rostliny do připravených kapes nebo květináčů. Při sázení dbejte na to, aby byly kořeny dostatečně zakryté a rostliny měly dostatek prostoru k růstu.
  5. Po zasazení rostlin paletu důkladně zalijte. Pamatujte, že voda bude mít tendenci stékat dolů, takže horní rostliny budou potřebovat častější zálivku.

Mohlo by vás zajímat: Jak vybudovat první zahradu
Vybudovat si zahradu od začátku a vlastníma rukama zní jako skvělý plán. Nejenže se při zahradničení skvěle relaxuje, ale hlavně také je to skvělý způsob, jak si vytvořit svůj vlastní zelený ráj. Zjistěte, jak na to. 

Tip č. 2: DIY zahradní nábytek

Zahradní nábytek je srdcem každého venkovního prostoru. Výroba vlastního zahradního nábytku je nejen finančně výhodná, ale velmi zábavná a uspokojující. Navíc si vytvoříte jedinečný kousek podle vašich představ, který u souseda na zahradě nebo na terase rozhodně nenajdete. Pokud s DIY nábytkem teprve seznamujete, začněte jednoduchou zahradní lavičkou.

Návod na DIY lavičku z palet

  1. Na výrobu zahradní lavičky budete potřebovat dvě dřevěné palety v dobrém stavu, šrouby, brusný papír a barvu nebo lak na dřevo. Palety dobře očistěte a případně zbavte zbytků hřebíků či jiných kovových částí.
  2. Palety obrousíte brusným papírem nebo bruskou, aby byly hladké a příjemné na dotek. Po obroušení můžete palety natřít barvou nebo lakem podle svého vkusu. Nechte důkladně zaschnout.
  3. Jednu paletu použijte jako sedací část, druhou jako opěrku. Položte první paletu na zem, aby vytvořila základ lavičky. Druhou paletu připevněte vertikálně k zadní straně první palety pomocí šroubů, čímž vytvoříte opěradlo. Ujistěte se, že je opěradlo pevně připevněné.
  4. Pokud chcete lavičku vylepšit, můžete přidat polštáře, podsedáky nebo dokonce malé úložné prostory pod sedákem. Pro větší stabilitu můžete na spodní část lavičky připevnit nožičky nebo kolečka.

Další tipy na zahradní nábytek

Kromě lavičky z palet můžete vyzkoušet i další jednoduché projekty, jako je konferenční stolek z dřevěných beden, závěsné křeslo z lan a prken, nebo dokonce houpačku z pneumatiky. Možnosti jsou nekonečné, a díky vlastnoručně vyrobenému nábytku bude vaše zahrada nejen krásná, ale i plně funkční.

Tip č. 3: Zahradní osvětlení

Zahradní osvětlení dokáže vytvořit nezapomenutelnou atmosféru a proměnit váš venkovní prostor v kouzelné místo pro večerní posezení. Nemusíte ale investovat do drahých světel, abyste dosáhli ohromujícího efektu. S několika jednoduchými DIY projekty můžete svou zahradu rozsvítit kreativně a úsporně.

Inspirace na DIY nejen venkovní osvětlení

DIY světelné řetězy z LED diod

  • Materiály: LED světelné řetězy, skleněné lahve nebo zavařovací sklenice, drátky.
  • Postup: LED řetězy vložte do sklenic nebo lahví a ty poté rozmístěte po zahradě nebo je zavěste na stromy či pergolu. Světlo bude jemně prosvítat skrz sklo a vytvářet příjemné, tlumené osvětlení. Drátky můžete použít k upevnění řetězů na větve nebo plot.

DIY lustry ze zavařovacích sklenic

  • Materiály: Zavařovací sklenice, svíčky nebo malé solární lampičky, provázek nebo drát.
  • Postup: Zavařovací sklenice naplňte svíčkami nebo malými solárními lampičkami a zavěste je na větve stromů nebo pod pergolu pomocí provázku či drátu. Tento projekt je ideální pro vytvoření romantického osvětlení, které přidá zahradě teplou a útulnou atmosféru.

DIY svícny ze starých konzerv

  • Materiály: Prázdné konzervy, kladivo, hřebíky, barva na kov, svíčky.
  • Postup: Prázdné konzervy důkladně vyčistěte a odstraňte všechny ostré hrany. Pomocí kladiva a hřebíků vyražte do konzerv dekorativní otvory (například ve tvaru hvězdiček nebo srdíček). Poté konzervy natřete barvou na kov a nechte zaschnout. Vložte dovnitř svíčku a rozestavte svícny po zahradě, aby vytvořily příjemné, mihotavé světlo.

Tip č. 4: Přírodní dekorace

Přírodní dekorace dodají vaší zahradě autentický vzhled a spojí ji s okolní přírodou. Navíc jsou často dostupné přímo pod rukama – stačí se jen rozhlédnout kolem a najít inspiraci v kamenech, dřevu nebo rostlinách.

DIY kamenné mozaiky

  • Materiály: Kamínky, oblázky, betonová nebo dřevěná deska, lepidlo na kameny.
  • Postup: Z kamínků vytvořte mozaiku na betonové nebo dřevěné desce. Můžete si navrhnout vlastní vzor, ať už jde o geometrické tvary, květiny, nebo abstraktní obrazce. Kamínky přilepte lepidlem na desku a nechte je pořádně zaschnout. Mozaiku pak můžete použít jako podklad pod květináče, součást zahradní cesty nebo dokonce jako nástěnnou dekoraci.

DIY malovaný zahradní květináč

  • Materiály: Hliněný nebo plastový květináč, akrylové barvy, štětec, lak.
  • Postup: Vezměte starší nebo nový květináč a ozdobte ho malováním. Můžete zvolit jednoduché geometrické vzory, květiny, zvířata nebo abstraktní motivy – fantazii se meze nekladou. Po dokončení malování nechte barvy dobře zaschnout a následně květináč přetřete ochranným lakem, aby byl odolný vůči povětrnostním vlivům.

Tip č. 5: DIY zahradní jezírko

Voda dodává zahradě klid a harmonii. Zvuk tekoucí vody má uklidňující účinek a vodní prvky navíc přitahují různé druhy zvířat, čímž podporují biodiverzitu. Nemusíte si ale hned pořizovat velké jezírko – i malý vodní prvek může vaši zahradu výrazně oživit. Pojďme se podívat na to, jak si můžete snadno vytvořit vlastní vodní prvek.

Doporučené materiály: Menší plastová nádrž (může to být stará vana, plastový kontejner nebo speciální jezírková fólie), kameny, oblázky, písek, vodní čerpadlo (pro fontánu), vodní rostliny, dekorativní prvky (např. keramické sošky)

Postup pro zahradní jezírko svépomocí

  1. Zvolte místo na zahradě, kde se bude jezírko dobře vyjímat. Ideálně by mělo být částečně ve stínu, aby voda nezarůstala řasami.
  2. Vykopejte jámu dostatečně hlubokou a širokou pro vaši plastovou nádrž nebo fólii. Dno a okraje jámy vysypte pískem, aby bylo jezírko stabilní.
  3. Umístěte nádrž do jámy a zarovnejte ji s okolním terénem. Pokud používáte fólii, vyložte s ní jámu a okraje fólie zakryjte kameny nebo oblázky.
  4. Naplňte jezírko vodou a přidejte vodní rostliny, které vodu okysličují a zkrášlí celé jezírko. Můžete také přidat několik dekorativních kamenů nebo keramických sošek, aby jezírko působilo přirozeně.

Mohlo by vás zajímat: Jak na permakulturní zahradu
Permakultura není pouze způsob zahradničení; je to filozofie života v harmonii s přírodou. Zjistěte, jak si založit permakulturní zahrádku snadno i bez větších znalostí.

Dejte své zahradě punc osobitosti

Nezapomeňte, že zahrada není jen o perfektním vzhledu, ale hlavně o tom, jak se v ní cítíte vy. Nebojte se experimentovat, využívat materiály, které máte po ruce, a tvořit podle svého vkusu. Každý krok, který podniknete, vás přiblíží k zahradě vašich snů.