Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Chtěli byste bydlet v Krvavé, Rybízové nebo raději v Bažince? Aneb netradiční názvy ulic

Diktovali jste někdy svou adresu a druhá strana měla úsměv na rtech? Pokud bydlíte v Pýchavkové, Burčákové nebo třeba Smutné, asi se není čemu divit. Na jaké další netradiční ulice v Česku můžete narazit?


Ondřej Strada
Ondřej Strada4. 9. 2024 | Doba čtení: 5 minut

Chtěli byste bydlet v Krvavé, Rybízové nebo raději v Bažince? Aneb netradiční názvy ulic

Diktovali jste někdy svou adresu a druhá strana měla úsměv na rtech? Pokud bydlíte v Pýchavkové, Burčákové nebo třeba Smutné, asi se není čemu divit. Na jaké další netradiční ulice v Česku můžete narazit?

1) Ulice bez nápadu

Že je pojmenování ulice někdy nad lidské síly, dokazuje třeba ulice Bezejmenná, kterou najdeme v Brně Žabovřeskách, ale i Plzni, Horoměřicích nebo Kralupech nad Vltavou. A těžkou hlavu si s pojmenováním ulic nedělali ani při stavbě pražského Spořilova. Ulice a náměstí jsou pojmenované po světových stranách, inspirací je údajně americký systém. Východní náměstí a Jižní náměstí (původně i ta byla jen číslovaná: např. Náměstí II, Náměstí III) doplňuje řada ulic Jižní I–XVII, Severní I–XI, Severozápadní I–VI, Severovýchodní I–VI, Jihozápadní I–VI, Jihovýchodní I–IX, Boční I–II a Hlavní. Dostavby ve čtyřicátých a šedesátých letech však již na tento systém nenavázaly. No, asi ani není divu, kdo se ve dvanácti jižních ulicích má vyznat.

2) Květinové ulice

Sněženková, Pomněnková, Kopretinová, Sasanková. Květinové ulice najdeme v mnoha českých městech. Prvenství drží ale pražská část Zahradní Město, která je největším komplexem monotematických názvů ulic v celé Praze. Většina ulic zde nese název květin, rostlin, keřů a stromů. Narazíte tak na ulici Jabloňovou, Meruňkovou nebo Rybízovou. Nebo je libo bydlet raději v Malinové nebo Ostružinové?

3) Houbařské ulice

Na své si přijdou také urbanisté–⁠⁠⁠⁠⁠⁠mykologové. Ulice pojmenované podle hub najdeme třeba v Pitkovicích. Nesou názvy jako Penízková, Žampionová, Kačenková, Muchomůrková, Pýchavková, Hříbková, Křemenáčová, Klouzková nebo Chorošová.

4) Podle povrchu

Zajímavou skupinu jsou ulice pojmenované podle povrchu, zpravidla odkazující na to, jaká ulice byla v minulosti. Podle původního charakteru ulice je pojmenovaná ulice Prašná v Brně Řečkovicích, pravděpodobně také Hliněná v Ostravě či Říčanech, kde najdeme také ulice Cementovou nebo Cihelnou. Na starý místní název lokality pak doplatili obyvatelé Útěchova u Brna, takže bydlí v Bažince.

5) Kam je strach jít

Existují ale i ulice, které odradí už samotným názvem. V Ostravě byste si měli dát pozor na Bludnou ulici, smích vám na rtech nevykouzlí ani Smutná ulice v Brně Černovicích. V Tachově pak najdete ulici Krvavou, která, jak název napovídá, má za sebou dramatický příběh. Jméno připomíná událost, kdy se právě tudy údajně husité po bitvě s křižáky u Tachova v srpnu roku 1427 dostali do města, když prorazili zeď. Za zmínku pak v neposlední řadě stojí Smrtelná ulice v Třebíči. Jak byste řekli, že vznikl její název? Vlastně nijak překvapivě, prostě vede z centra města na hřbitov.

6) Kde bude veselo

A na závěr tipy na ulice, které patřím k těm veselejším. A třeba přímo ulici Veselá najdeme v Praze, Brně, Liberci i Vsetíně. Pocit hezkého žití vyvolávají i ulice Pospolitá (Ostrava Zábřeh), Rekreační (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava), Slunečná (Olomouc, Brno). Milovníci vína určitě ocení i třeba Burčákovou. Tu ale překvapivě nenajdeme na jižní Moravě proslulé vinicemi, ale v Benátkách nad Jizerou. A abych nezapomněli také na pivaře, Pivovarské ulice najdete třeba v Brně, Znojmě. Vyškově nebo Uherském Hradišti.