Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Ceny nemovitostí na jaře 2024 – opět vyšší, ze řetězu se však zatím neutrhly. Skokově zdražilo jen Brno

Jak se proměnily ceny nemovitostí od začátku roku? Bohužel pokračují směrem vzhůru.


Ondřej Strada
Ondřej Strada3. 5. 2024 | Doba čtení: 9 minut

Jak se proměnily ceny nemovitostí od začátku roku? Bohužel pokračují směrem vzhůru. Stagnace, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A je třeba si přiznat, že tolik očekávané zlevňování už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. Pomalejším růstem naopak překvapily nájmy, a to navzdory pokračující vysoké poptávce.  

Ceny bytů v Praze opět překonaly rekord. Růst se ale nevyhnul ani zbytku republiky  

Praha táhne. Poptávka ze strany domácností i investorů je velká, a to se opět propsalo i do cen bytů. Nemovitosti zdražily sice mírněji, přesto ale opět překonaly rekord a dostaly se v případě straších bytů na 125 tisíc Kč/m2. To je stejná částka, za jakou se nabízely nové byty v druhé polovině roku 2021. V meziročním srovnání je to pak plus 11 %.  

Nečekaným směrem se na jaře ne/posunuly transakce ve Středočeském kraji. Průměrná cena bytů se totiž déle než rok zvyšuje jen minimálně a jarní ceny jsou v podstatě totožné jako před rokem. Jedinou výjimku tvoří města s půlhodinovým spojením do centra, rozdíl ale není výrazný. 

Poptávka po bytech ve Středočeském kraji je se odvíjí od možností nižší střední a střední třídy, a pro ty jsou ceny na dlouhodobém maximu. Ve chvíli, kdy budou mít tyto domácnosti možnost opět dosáhnout na hypoteční úvěry, ceny začnou růst. To je však z mého pohledu věc na následující roky, nikoli měsíce. Tedy za předpokladu, že Praha se opět nestane zcela nedostupnou pro vyšší střední třídu a její zájem se nenasměruje za hranice města,vysvětluje Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny European Housing Services

Ve zbytku republiky rostly nejvíce mezikvartálně ceny bytů v Brně a jeho okolí. Jaro přineslo skokové zvýšení nabídkových cen o celých 10 %. Výrazný skok je ale důsledek toho, že se ceny v jihomoravské metropoli od začátku loňského roku nijak zásadně nezvýšily. Aktuálně Brňané platí 90 tisíc Kč/m2, což je výrazně méně, než v půlce roku 2022. 

Co čeká Moravany dál? „Aktuálním skokovým růstem se cenová hladina starších bytů posouvá tam, kde jsme ji očekávali již loni na podzim. Neodkážeme teď odhadnout, zda se jedná o začátek rychlého zdražování anebo se na této úrovni ceny nějakou dobu udrží. Rozhodne především vývoj poptávky,“ domnívá se Hendrik Meyer. „Vliv má také dostupnost rodinných domů, která je zatím výrazně nadprůměrná. Typicky ‚domkářské‘ Jihomoravany tak do bytů ve velkém nic netáhne.“ 

Ceny domů rostly napříč republikou, zlevnila pouze Praha 

Pro všechny toužící po domku máme jednoznačnou zprávu – ceny domů rostou po celé republice. Při výběru nemovitosti byste si proto měli dát pozor a při dlouhém rozmýšlení počítat s tím, že i v levném kraji může být nakonec dráž.  

Na nový rekord dosáhly rodinné domy ve Středočeském kraji a to na 68,9 tisíc Kč/m2. Roli však hraje i změna mixu prodávaných nemovitostí, do kterého se dostaly novější nemovitosti. Rostoucí ceny se nevyhnuly ani Moravě. Rodinné domy v okolí Brna totiž meziročně zdražily o celou čtvrtinu a jejich cena je taktéž rekordní - 56,5 tisíc Kč/m2. 

Kde naopak ceny rodinných domů klesly a vrátily se na hladinu lehce nad 100 tisíci Kč/m2 je Praha. Přesto jde ale stále zhruba o 14% nárůst. Pokles tedy ve výsledku není až takovou výhrou, jakou by se mohl zdát. Další vývoj pak bude podle odborníků záležet především na chuti vyšší střední třídy utrácet.  

Nájemní bydlení čelí rekordní poptávce  

Hledáte nájem? Pak se připravte na tvrdou konkurenci. V Praze o nabídku budete bojovat s dalšími 44 zájemci, v Brně pak s 19. Situace tedy nahrává spíše majitelům a zájemci musí spoléhat na svou rychlost a kvalitu.


Tip!
Využijte na Bezrealitky možnost ověřit svou bezdlužnost nebo dobrovolně nabídnout vyšší částku za nájem a zvýšit tak výrazně své šance.  

Nejdráž vyjde nájemní bydlení jako vždy v Praze. Ceny tu meziročně stouply o 6 % a nájem je tu v průměru za 359 Kč/m2. Výrazně levněji je v Brně, kde meziroční růst poloviční a za metr čtvereční tu dáte 281 korun. Meziročně nejhůř jsou na tom Středočeši, kterým nájmy stouply o 8 % a nyní platí měsíčně 260 Kč/m2. Nejlevněji se pak bydlí v Ústeckém a Karlovarském kraji. 

I když ceny nájmů rostly, odborníci jsou přesto překvapeni. Zdražování čekali vyšší. Důvodů je podle nich několik. 

Majitelé neprodávají nemovitosti v takové míře jako v minulosti a drží je raději na nájem, takže na trhu je více nájemních příležitostí. Druhým důvodem jsou finanční možnosti domácností v jednotlivých krajích, kterým se majitelé musí podřizovat. A zároveň se ukazuje, že vysoká poptávka u jednotlivých inzerátů je částečně důsledkem přetlaku na celém nájemním trhu. Roste totiž počet bytů, na které domácnosti reagují, aby zvýšily své šance. A tím paradoxně přispívají k prodlužování virtuálních front,zmiňuje Martin Ponzer, ředitel Bezrealitky