Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Budujeme zahradu svépomocí: Tipy nejen pro začátečníky

Vybudovat si zahradu od začátku a vlastníma rukama zní jako skvělý plán. Nejenže se při zahradničení skvěle relaxuje, ale hlavně také je to skvělý způsob, jak si vytvořit svůj vlastní zelený ráj. Ať už sníte o barevném květinovém záhonu, útulném posezení obklopeném keři nebo jedlé zahrádce, všechno je možné. V tomto článku se podíváme na klíčové kroky a tipy, jak si takovou zahradu vytvořit, i když nemáte se zahradničením žádné zkušenosti.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková24. 8. 2024 | Doba čtení: 10 minut

Jak začít s plánováním zahrady

Každá úspěšná zahrada začíná promyšleným plánem. Než se pustíte do realizace, zamyslete se, co od svého zahradního prostoru očekáváte. Toužíte po oáze klidu s rozkvetlými květinami, chcete pěstovat vlastní zeleninu, nebo hledáte kombinaci obojího? Rozhodněte se, jak budete zahradu využívat a jaké prvky jsou pro vás nejdůležitější.

Zahradní plány a design

Prvním krokem při plánování je vytvoření zahradního návrhu. Můžete začít s papírem a tužkou, nebo sáhnout po digitálních nástrojích a načrtnout si přibližný plán vaší zahrady. Zahrňte všechny klíčové prvky, jako jsou cestičky, záhony, terasy, či jezírka. Nezapomeňte také na praktické záležitosti, jako je orientace na slunce, přístup k vodě a lokální povětrnostní podmínky.

Velikost a tvar vašeho pozemku hrají při návrhu velkou roli. I malá zahrada může působit prostorněji, pokud využijete správné uspořádání a optické triky, jako je třeba zahradní zrcadlo nebo vertikální zahrada. Naopak větší zahrada vám umožní rozdělit prostor do několika zón – například oddělený prostor pro relaxaci, pěstování zeleniny nebo herní koutek pro děti.

Umístění zahrady a klimatické podmínky

Podnebí a umístění zahrady zásadně ovlivňují, jaké rostliny zde budou prospívat a jaké materiály byste měli použít. Máte zahradu na jižní straně? Pak můžete sáhnout po rostlinách, které milují slunce. Pokud je zahrada orientována na sever, vyberte odolnější druhy, které snesou více stínu. Při výběru rostlin nezapomeňte zohlednit také typ půdy, protože některé rostliny mají specifické nároky na její složení.

Jak si vytvořit zahradní inspiraci

Pokud hledáte inspiraci, nahlédněte do zahradnických časopisů, prozkoumejte weby nebo sociální sítě plné nápadů. Skvělým zdrojem inspirace mohou být i návštěvy veřejných parků a zahrad. Pamatujte však, že vaše zahrada by měla především odrážet váš osobní styl a být místem, kde se budete cítit šťastní.

Výběr rostlin a materiálů

Jak vybrat vhodné rostliny a plodiny na zahradu

Když vybíráte rostliny pro svou zahradu, jde nejen o to, aby vypadaly krásně, ale také aby dobře rostly a zahrada zůstala dlouhodobě zdravá. Představte si například, že máte zahradu na jih, kde slunce praží celý den – v takovém případě se skvěle hodí odolné druhy jako levandule nebo rozchodníky, které snesou sucho a horko. Naopak, pokud je vaše zahrada spíše stinná, poohlédněte se po rostlinách, které mají rády vlhko a chládek, třeba po kapradinách nebo hortenziích.

Dobré je také sáhnout po rostlinách, které přirozeně rostou ve vašem okolí. Třeba taková mateřídouška nebo divizna, které jsou běžné na českých loukách, nevyžadují skoro žádnou péči a navíc odolají i místním škůdcům. Kromě toho tím pomůžete i místní přírodě – takové rostliny přitahují opylovače, jako jsou včely, které pak budou prospívat i dalším květinám ve vaší zahradě.

Některé rostliny a plodiny si spolu nerozumí

Další důležitou otázkou je, jaké rostliny jsou kompatibilní. Některé druhy se podporují navzájem, zatímco jiné mohou soutěžit o zdroje. Kombinace rostlin s podobnými nároky na světlo a vodu může zlepšit jejich růst a snížit potřebu intenzivní péče. Kterým rostlinám a plodinám se nebude dařit v jednom společném záhonu?

  • Rajčata a brambory: Tyto dvě rostliny patří do stejné čeledi lilkovitých a jsou náchylné ke stejným chorobám, zejména k plísni bramborové. Pokud jsou blízko sebe, nemoc se může rychle šířit mezi nimi.
  • Mrkev a kopr: I když kopr může pomoci odpudit některé škůdce, ve větším množství může negativně ovlivnit růst mrkve. Kopr uvolňuje chemické látky, které mohou zpomalovat klíčení a růst mrkve.
  • Cibule a fazole: Cibule (stejně jako česnek a pór) uvolňuje látky, které mohou zpomalit růst fazolí a dalších luštěnin. Tyto dvě rostliny mají různé potřeby a není ideální je pěstovat blízko sebe.
  • Salát a brokolice: Brokolice uvolňuje do půdy látky, které mohou zpomalit růst salátu. Salát může mít v blízkosti brokolice obtíže s klíčením a růstem.
  • Rajčata a fenykl: Fenykl má reputaci, že negativně ovlivňuje růst mnoha rostlin v jeho blízkosti, včetně rajčat. Jeho kořeny vylučují látky, které mohou inhibovat růst rajčat a dalších zelenin.
  • Řepa a fazole: Tyto rostliny mají tendenci soutěžit o prostor a živiny v půdě. Fazole, jako luštěniny, jsou však obecně citlivé na přítomnost řepy, která může omezit jejich růst.

Objevte kouzlo permakulturních zahrad
Permakultura není pouze způsob zahradničení; je to filozofie života v harmonii s přírodou. Zjistěte, jak si založit permakulturní zahrádku snadno i bez větších znalostí.

Výběr zahradních materiálů

Materiály, které si vyberete pro svou zahradu, mohou zcela změnit její charakter i funkčnost. Například dřevěné prvky jsou ideální volbou, pokud chcete zahradě dodat přirozený a teplý vzhled. Dřevo se skvěle hodí pro záhony, zahradní cestičky nebo pergoly. Aby vám dřevo dlouho sloužilo, je důležité zvolit kvalitní druh a ošetřit ho proti povětrnostním vlivům.

Pokud toužíte po zahradě s přírodním šarmem, sáhněte po kamenech. Kameny jsou perfektní na cestičky nebo lemování záhonů a přinášejí s sebou pocit klidu a stability. Pro elegantní a odolné povrchy můžete zvolit dlažbu, která je nejen praktická, ale dodá zahradě i stylový nádech.

Mulč je další materiál, který by neměl ve vaší zahradě chybět. Slouží nejen jako ochrana půdy před vysycháním, ale také potlačuje růst plevele a obohacuje půdu o organické látky. Můžete vyzkoušet organický mulč, třeba kůru nebo slámu, které přispívají k zdraví půdy, nebo anorganické varianty, jako je štěrk nebo drcený kámen, které zahradě dodají čistý a udržovaný vzhled.

Příprava půdy a výsadba

Jak připravit půdu pro vaši zahradu

Představte si půdu jako základní kámen vaší zahrady. Když budete stavět dům, také si dáte záležet na pevných základech, že? Stejné pravidlo platí i pro zahradu. Kvalitní a dobře připravená půda je nezbytná, aby vaše rostliny mohly prosperovat a vy jste se mohli těšit z bohaté úrody nebo nádherného kvetoucího záhonu.

Testování půdy – krok, který se nevyplatí přeskočit

Než se pustíte do práce, zamyslete se: víte, jaký typ půdy vlastně máte? Hlinitá, písčitá, jílovitá? Každá půda má své specifické vlastnosti a ne každá je ideální pro všechny druhy rostlin. Není nic horšího než vysázet rostliny, které se nakonec neujmou, protože půda není to pravé ořechové.

Zkuste jednoduchý test. Stačí vzít hrst půdy, navlhčit ji a zkuste ji stisknout. Drží se pevně a formuje se do kuličky? Pravděpodobně máte jílovitou půdu. Rozpadá se mezi prsty? To by mohla být písčitá půda. Hlinitá půda, ta zlatá střední cesta, se lehce drží pohromadě, ale není příliš tuhá ani příliš volná.

Jak zlepšit kvalitu půdy

Ať už máte jakýkoliv typ půdy, vždy existují způsoby, jak ji vylepšit. Pokud máte jílovitou půdu, možná si říkáte, že je to tak trochu noční můra – těžká, špatně propouští vodu. Ale nezoufejte. Přidejte do ní kompost nebo písek, aby byla vzdušnější a rostliny mohly lépe dýchat. Na druhou stranu, písčité půdy je třeba dodat trochu života – zkuste přidat organickou hmotu, jako je kompost nebo hnůj, aby lépe zadržovala vodu a živiny.


Tipy pro založení kompostu
  Ať už se chcete pustit do kompostování z ekologických důvodů, nebo chcete pro své pokojovky speciální výživu, kompostovat můžete doma i na zahradě. Poradíme, jak na to.

A co s půdou, která je prostě „mrtvá“ – chudá na živiny? V tom případě je kompost vaší záchranou. Přidání kvalitního kompostu obohatí půdu o potřebné živiny a podpoří zdravý růst vašich rostlin. Pokud chcete jít ještě o krok dál, můžete do půdy zapracovat zelené hnojení, což jsou speciální plodiny, které půdu přirozeně obohatí.

Správná výsadba – na co nezapomenout

Příprava půdy je hotová, a teď přichází ta nejzábavnější část – sázení! Ať už sázíte semínka, sazenice, nebo už zralé rostliny, vždy si dejte pozor na správnou hloubku a vzdálenost mezi rostlinami. Zní to jako maličkost, ale může to mít obrovský vliv na to, jak se rostliny uchytí a rostou.

Máte vybranou ideální rostlinu pro svůj záhon? Nezapomeňte ji zasadit do správné hloubky – většina rostlin má ráda, když je zasazena zhruba do hloubky, jaká byla v květináči nebo školce, kde jste ji koupili. A co vzdálenost? Dbejte na to, aby rostliny měly dostatek prostoru k růstu. Příliš blízko u sebe mohou soutěžit o živiny, vodu a světlo.

Pokud jste připraveni, zkuste začít sázením v ranních nebo večerních hodinách, kdy není takové horko. Rostliny se tak lépe ujmou a budou méně vystaveny stresu. Koneckonců, pamatujte si – zahrada není o perfektnosti, ale o radosti a experimentování. Nechte své rostliny, aby se zabydlely, sledujte, jak rostou a rozvíjí se, a užívejte si každý krok na této zelené cestě.

Zahradní konstrukce a dekorace

Jak postavit zahradní cestičky a terasy

Pokud máte rádi přírodní a ekologická řešení, zvažte použití dřevěných trámů nebo kamenných dlaždic. Dřevěné prvky skvěle zapadnou do rustikálních zahrad, kde přirozeně splynou s okolím. Naopak kámen je ideální pro elegantní a formální zahrady, kde vytvoří čisté linie a sofistikovaný vzhled.

Terasy jsou ideálním místem pro venkovní posezení nebo pěstování rostlin v květináčích. Pokud je vaše zahrada ve svahu, terasa může vyrovnat terén a nabídnout rovnou plochu pro různé aktivity. I zde záleží na volbě materiálu – dlažba se vyznačuje odolností a snadnou údržbou, zatímco dřevo dodá prostoru přírodní a hřejivý charakter.

Tipy na dekorace a doplňky do zahrady

Dekorace jsou tím, co dodá vaší zahradě duši. Nemusíte hned investovat do drahých soch nebo fontán. Někdy stačí pár pečlivě vybraných doplňků, které vytvoří útulnou atmosféru. Co třeba ručně vyrobená ptačí budka nebo malá lavička ukrytá v rohu mezi kvetoucími keři? I takové drobnosti mohou vaši zahradu oživit a dodat jí osobitý charakter.

Pokud máte rádi zahrady s vůní starých časů, zkuste přidat pár vintage prvků, jako jsou staré kovové konve, dřevěné žebříky nebo zrcadla, která dodají prostoru hloubku. Nebo naopak preferujete moderní styl? Vyzkoušejte minimalistické sochy, jednoduché květináče v neutrálních barvách nebo LED osvětlení, které zahradu promění v magické místo po setmění.


Jak na zimní zahradu?
Chcete rozšířit obytný prostor domu? Vybudujte si zimní zahradu. Prosluněná zimní zahrada vám umožní být blízko přírodě celoročně nehledě na počasí za okny. 

Založit zahradu svépomocí může každý

Vybudovat si vlastní zahradu svépomocí je nejen o práci a plánování, ale především o radosti z tvoření. Jakmile překonáte první kroky, zjistíte, že každý detail, který do své zahrady vložíte, se vám vrátí v podobě krásy, relaxace a třeba i chutné úrody.

Pamatujte, že klíčem k úspěchu je dobrý plán. Od pečlivého rozvržení zahrady, přes správný výběr rostlin a materiálů, až po pravidelnou údržbu – každý krok vás posune blíž k vysněné zahradě. Nezapomeňte, že zahrada je živý prostor, který se mění a vyvíjí spolu s vámi.

Nebojte se experimentovat, zkoušet nové věci a přizpůsobovat zahradu svým potřebám a vkusu. A pokud se něco nepovede, nezoufejte. Zahradničení je o učení se a užívání si procesu. Vždyť koneckonců, zahrada není jen o tom, jak vypadá, ale o tom, jaký pocit vám přináší.

Nejčastější otázky

Jak poznám, jaký typ půdy mám na své zahradě?

Jednoduchým testem je vzít hrst půdy, navlhčit ji a stisknout v ruce. Pokud se půda formuje do pevné kuličky, máte jílovitou půdu. Pokud se rozpadá, jde o písčitou půdu. Hlinitá půda se lehce drží pohromadě, ale není příliš tuhá ani příliš volná.

Jaké rostliny jsou nejvhodnější pro začátečníky?

Pro začátečníky jsou vhodné nenáročné rostliny, jako jsou bylinky (např. máta, bazalka), trvalky (např. pivoňky, levandule), nebo zelenina jako rajčata a cukety. Tyto rostliny jsou odolné a nevyžadují příliš náročnou péči.

Jak často bych měl zahradu zalévat?

Frekvence zalévání závisí na druhu rostlin a typu půdy. Většina zahrad potřebuje zalévání alespoň jednou až dvakrát týdně, přičemž během horkých letních dnů může být potřeba zalévat častěji. Důležité je také zalévat v ranních nebo večerních hodinách, aby se minimalizovalo odpařování vody.

Jak mohu zahradu chránit před škůdci, aniž bych použil chemické přípravky?

Existuje několik ekologických metod ochrany před škůdci, jako je pěstování rostlin, které škůdce odpuzují (např. měsíček, česnek), používání přírodních insekticidů (jako je neemový olej), nebo přilákání přirozených predátorů škůdců, jako jsou ptáci nebo hmyzožraví brouci. Dobrou volbou je také pravidelné mulčování a udržování čistoty v zahradě.