Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

Praktické tipy pro útulný balkon a terasu

Všichni toužíme po útulném místě, kde si můžeme odpočinout a načerpat nové síly. Balkon nebo terasa může být právě tímto útočištěm, ať už žijete v rušném městě nebo na klidném venkově. Přeměnit tuto venkovní plochu na oázu klidu a pohody nemusí být složité ani nákladné. V tomto článku vám přinášíme inspiraci a praktické tipy, jak zútulnit balkon nebo terasu pomocí jednoduchých a efektivních kroků.


Lidmila Maršálková
Lidmila Maršálková17. 5. 2024 | Doba čtení: 7 minut

Všichni toužíme po útulném místě, kde si můžeme odpočinout a načerpat nové síly. Balkon nebo terasa může být právě tímto útočištěm, ať už žijete v rušném městě nebo na klidném venkově. Přeměnit tuto venkovní plochu na oázu klidu a pohody nemusí být složité ani nákladné. V tomto článku vám přinášíme inspiraci a praktické tipy, jak zútulnit balkon nebo terasu pomocí jednoduchých a efektivních kroků. 

Na terasu nebo balkon vybírejte pouze venkovní nábytek

Materiál je jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru nábytku na terasu nebo balkon. Zvažte, jaké podmínky bude muset nábytek vydržet. Dřevo, například teak nebo akácie, je oblíbené pro svůj přírodní vzhled a odolnost vůči povětrnostním vlivům. Kov, jako je hliník nebo nerezová ocel, je odolný a nenáročný na údržbu. Umělý ratan je lehký, odolný vůči UV záření a snadno se čistí.


Jak na útulný, i když malý balkon
Máte balkon tak malý, že pořízení balkonového nábytku nepřipadá v úvahu? Pořiďte si alespoň závěsné křeslo (vajíčko) nebo houpací síť. V případě vrtání do zdi a stropu na balkoně berte ohled na nosnost, ale také na pravidla SVJ nebo družstva.

Šetřete vybavením

Ať už máte malý balkon nebo rozlehlou terasu, s množstvím venkovního nábytku šetřete, jinak se i venku budete cítit stísněně. V případě potřeby můžete vytvořit extra posezení pro hosty s pomocí rozkládacích židlí, pufů nebo stoliček. Praktické jsou i stohovatelné židle. Zamyslete se také nad tím, zda opravdu potřebujete klasický zahradní stůl. Možná vám na odložení knížky a šálku kávy postačí menší odkládací stolek.

Možností, jak zařídit balkon útulně je nespočet, ať už je to ratanový nábytek nebo sedací vak.

Rostliny a zeleň vytvoří opravdu útulné zákoutí

Na balkon nebo v okolí terasy vyberte rostliny, které kvetou během různých období roku, ať se stále máte čím kochat. Velkou parádu udělají pelargonie, petunie, begonie, levandule a fuchsie. To samé platí pro rostliny s velkými dekorativními listy, například kapradiny, bambus, břečťan nebo sukulenty. Dodají prostoru přírodní a uklidňující atmosféru.

Máte-li dost místa, přidejte různě velké a barevné květináče, díky čemuž bude exteriér působit dynamicky. Konkrétně na balkon se velmi hodí závěsné nebo nástěnné truhlíky. Šetří místo, umožňují vertikální zahradničení a jsou ideální pro pěstování bylinek nebo menších květin. Toužíte-li po jedlé zahrádce, přidejte bylinky, jako jsou bazalka, máta, rozmarýn a tymián.


Tip pro útulný balkon a terasu
 Vytvořte zajímavé uspořádání tím, že rostliny různých výšek umístíte vedle sebe. Vyšší rostliny poskytnou stín a ochranu menším rostlinám.

Venkovní osvětlení není jen o praktické stránce

Dobře zvolené osvětlení může prostor proměnit v příjemné místo pro relaxaci, večeře s přáteli nebo romantické chvíle. Kromě hlavního svítidla, které by vám mělo poskytnout dostatek světla na konverzaci nebo konzumaci, se zaměřte ještě na doplňková svítidla. Efektně vypadají LED řetězy a světelné girlandy. Můžete je omotat kolem zábradlí, zavěsit na stěny nebo nad hlavou pro vytvoření jemného a teplého světla. Navíc jsou energeticky úsporné, mají dlouhou životnost a jsou dostupné v různých barvách a stylech.

Dekorativní světýlka vytvoří nejen na terase kouzelnou atmosféru.

Textilie přidají pohodlí a styl

Úplně tím nejjednodušším krokem k zútulnění balkonu či terasy jsou venkovní textilie. Dekorativní polštáře s voděodolnými potahy rozmístěte na sedací nábytek nebo lehátka. Přidejte přehozy a deky, které poskytnou teplo během chladnějších večerů a dodají prostoru na útulnosti. Nesmí chybět ani venkovní koberec nebo menší koberečky, které vytvoří měkký a teplý povrch a dodají texturu a barevný akcent.


Tip pro útulný balkon a terasu
Přizpůsobte barevné a vzorové kombinace podle sezóny a okolního prostředí. Na jaře a v létě zvolte svěží a jasné barvy a květinové motivy, na podzim a v zimě tlumené a teplé tóny. Nebojte se experimentovat s kontrastními barvami a vzory, které přidají na hloubce a zajímavosti.

Myslete také na úložné prostory

Máte-li balkon nebo terasu, máte také extra úložné prostory k dobru, i kdyby šlo jen o pár metrů čtverečních. Hledejte lavice nebo odkládací stolky s úložným prostorem. Nezaberou mnoho místa, ale poskytnou vám útočiště pro nádobí, textilie, zahradní nářadí a další vybavení.

Dopřejte si pocit soukromí

Máte balkon směrem do rušné ulice? Nebo hledáte způsob, jak vytvořit pocit soukromí na terase? Použijte paravány, bambusové rolety a rohože nebo textilní závěsy.

  • Paravány poskytnou nejen pocit soukromí, ale také stín. Díky tomu, jak jsou lehké, je můžete snadno přenášet.
  • Bambusové rohože a rolety jsou cenově dostupné a přidávají exteriéru přírodní vzhled. Snadno je připevníte na zábradlí, pergolu nebo stěny balkonu a lze je jednoduše srolovat, když zrovna bude potřeba.
  • Skvěle fungují také vysoké či popínavé rostliny, které vytvoří přirozenou bariéru.

Nezapomeňte na zastřešení terasy

Nejde jen o estetický prvek, ale hlavně o ideální ochranu před prudkým sluncem nebo deštěm. Zastřešit terasu můžete pořízením markýzy, pergoly nebo třeba polykarbonátového přístřešku. Nabízí se ale třeba i řešení v podobě zimní zahrady.

  • Zatahovací a balkonové markýzy umožňují flexibilitu, protože je můžete vytáhnout, když je potřeba stín, a schovat, když chcete mít prostor otevřený.
  • Pergoly jsou trvalým a estetickým řešením, které poskytuje stín a strukturu exteriéru. Můžete je vybavit závěsy nebo popínavými rostlinami pro větší soukromí a estetický vzhled. 
  • Slunečníky jsou flexibilní a snadno přenosné řešení. Některé modely mají nastavitelné úhly, takže můžete upravovat stín podle potřeby.
  • Polykarbonátové stříšky jsou odolné a moderní řešení, které vám poskytne ochranu před deštěm a zároveň propouští světlo. Tyto stříšky jsou pevné, odolné vůči UV záření a jejich údržba je velmi snadná.
Zastínění balkonu lze vyřešit jednoduše například markýzou nebo paravánem.

Dekorace pro osobní dotek

Abyste se na balkoně nebo na terase cítili opravdu jako ve svém království, nesmí chybět dekorace. Kromě již zmíněných květin, dekorativních světýlek a textilií, neváhejte přidat ještě sošky, květináče netradičních tvarů, ptačí krmítko, lucerny a venkovní svíčky. Je jen na vás, zda přidáte jen pár vybraných kousků nebo se „urvete ze řetězu“ a přidáte tolik dekorací, kolik prostor dovolí.

Nejčastější otázky

Jaký typ osvětlení je vhodný pro balkon nebo terasu?

Vhodné je teplé a měkké osvětlení, které vytvářejí příjemnou atmosféru pro večerní posezení.

Jak ochránit balkonový nábytek před povětrnostními vlivy?

Nábytek by měl být vyroben z odolných materiálů, jako je teak, práškově lakovaný kov, plast nebo umělý ratan. Životnost venkovního nábytku prodloužíte také tím, že ho uschováte do ochranných obalů. Velký kus práce udělá také pravidelná údržba a ošetření dřeva například lazurou.

Jak efektivně využít úložný prostor na balkoně?

Použijte lavice s úložným prostorem, úložné truhly, nástěnné police, závěsné kapsy a organizéry nebo víceúčelový nábytek. Tyto prvky pomohou udržet balkon uklizený a maximalizovat využitelný prostor.