Vypadá to, že náš server prochází údržbou nebo jste offline. Některé funkce webu mohou být dočasně nedostupné.

5 TOP lokalit pro bydlení v Česku

Není bydlení jako bydlení. Jaké lokality jsou aktuálně v Česku nejžádanější? Vodítkem jsou počty zájemců i ceny nemovitostí v daném místě. Ta totiž kvalitu a exkluzivitu místa odráží. Tohle je 5 TOP lokalit, které vynikají nad ostatní.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová10. 6. 2024 | Doba čtení: 8 minut

Karlín, Letná (Praha 7, 8) – ráj mladých 

Všechno zlé je pro něco dobré. Přísloví, které by si jako své motto mohl dát pražský Karlín. Čtvrť nebyla před povodněmi ničím exkluzivní, dominovaly jí staré činžovní domy a chátrající Invalidovna. Pak přišly povodně a Karlín dostal novou příležitost. Dnes tu najdeme řadu nových kancelářských budov i nové moderní bytové domy, do kterých se stěhuje řada mladých. Čtvrť ožila, přibyly kavárny i restaurace.  

Aktuálně jde o velmi žádanou lokalitu. Pronájem bytu v novostavbě o velikosti 2+kk v Karlíně neseženete pod 30 tisíc korun měsíčně. Levnější pronájem je tu k sehnání pouze v historické zástavbě, a to ještě jen v případě, že jde o byt před rekonstrukcí,potvrzuje Ondřej Strada, e-commerce manažer Bezrealitky.

Karlínu pak konkurují za řekou se rozkládající Holešovice a Letná. Ta dominuje historickou zástavbou s typickými předzahrádkami, dobrou dopravní dostupností a pestrou nabídkou služeb a restaurací. Jedním z lákadel je také blízkost největšího pražského parku – Stromovky.  

Hanspaulka, Ořechovka (Praha 6) – bydlení s nádechem první republiky 

Vlastnit vilu na Hanspaulce nebo na Ořechovce – sen mnohých nejen za první republiky, ale i dnes. Lokalita, která vyniká zástavbou rodinných domů a vil se zahradami. Obě čtvrti najdeme na Praze 6 a každá se nachází na jedné straně Dejvic. Lokality nabízí klidné ulice, prestižní adresu, bezproblémové parkování. Na cenu vil tu má dnes vliv i jejich historická hodnota a kvalitní architektonické provedení. Najdeme tu domy podle návrhů Pavla Janáka, Jaroslava Vondráka, Ladislava Žáka i Adolfa Loose. Ty levnější vilky dnes pořídíte od 30 milionů korun, ty větší nebo po rekonstrukci i za 100 milionů. 

Malá Strana, Staré Město (Praha 1) – genius loci staré Prahy 

Malá Strana, Staré Město, Josefov – i když davy turistů pod okny nejsou pro každého, historické domy, úzké uličky a byty s vysokými stropy táhnou. Ačkoliv historické domy nemohou vždy nabídnout možnosti moderního bydlení, genius loci Starého Města je stále pro mnohé lákadlem.  

Nemovitosti v této lokalitě zájemci kupují spíš než pro každodenní bydlení především jako investici nebo za účelem poskytování ubytování formou Airbnb. Při koupi je ale samozřejmě nutné počítat s tím, že v případě rekonstrukce je třeba dodržet požadavky památkové péče,upozorňuje Ondřej Strada za Bezrealitky.  

Nevýhodou této lokality je kromě davů turistů také nedostatek parkovacích míst a méně obchodů pro běžné každodenní nákupy. Bydlení si tu ale můžete vyzkoušet díky nájmu, a to už od 20 tisíc korun. 

Říčany a okolí Prahy – ideální pro rodiny s dětmi 

Říčany už několik let po sobě vyhrávají žebříček nejlepšího město k žití. Proč? Protože jsou blízko Praze – díky skvělé dopravní dostupností jak autem, tak MHD mají obyvatelé k dispozici služby velkoměsta a zároveň si mohou užívat klidného bydlení v maloměstě.  

O bydlení v okolí Prahy se zvedl zájem spolu s rostoucími cenami nemovitostí i zvýšením hypotečních sazeb. Řada rodin už na bydlení v hlavním městě nedosáhla, a protože zde pracuje, hledala lokalitu, která je nejen levnější, ale zároveň dobře dostupná,komentuje Ondřej Strada

Obyvatelé Jesenice, Hostivic, Roztok nebo Úval si tak mohou užívat kombinaci skvělé úrovně služeb a blízkost přírody.   

Masarykova čtvrť (Brno) – bydlení nejen pro milovníky funkcionalismu 

Čím je Ořechovka v Praze, tím je v Brně Masarykova čtvrť, jež je součástí městské části Brno-střed. Tato rezidenční vilová oblast vznikala postupně od konce 19. století až do 70. let 20. století, a je charakteristická svou nejen secesní, ale především funkcionalistickou architekturou. Největší stavební boom zažila po první světové válce a byla pojmenována na počest prvního československého prezidenta Masaryka.  

I dnes je synonymem pro kvalitní bydlení v dosahu parků Kraví hora a Wilsonův les. Byty tu ale samozřejmě pořídíte levněji než v Praze. 3+kk si tu můžete pořídit už za 6 milionů korun. Cenu ale samozřejmě ovlivňuje rekonstrukce i to, zda jde o byt v bytovém domě v suterénu nebo vile se zahradou.  

Co určuje, že se některé místo stane žádanou lokalitou? 

Vždy je to souhra několika faktorů. Zpravidla jsou to: 

  • kvalitní nemovitosti 
  • vynikající dopravní dostupnost (veřejnou dopravou i autem) 
  • občanská vybavenost v místě (školky a školy, lékařská péče, kulturní a sportovní zařízení) 
  • komerční zóna v docházkové vzdálenosti (obchody, kadeřnictví, restaurace a další služby) 
  • bezpečnost dané lokality 
  • prostory pro relaxaci a odpočinek, jako jsou parky, rybníky či cyklostezky